memiş: şiddet uygulayan kolluk kuvveti gözetimine alınmalı

Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, sağlık personeline şiddet uygulayan kişilerin kolluk kuvveti gözetiminde muayene edilmesi gerektiğini söyledi. 

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Ordu’ya gelen Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, Ordu Valisi Kemal Çiftçi, Ordu İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Mehmet Özgür Eren ve Ordu Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Dr. Hasan Öztürk’ü ziyaret etti.

Memiş, ziyaretlerde yaptığı konuşmada Türkiye’de son 11 yılda vataşın aldığı hizmetin memnuniyet oranının yüzde 39’dan yüzde 76’ya çıktığını belirterek, “Türkiye’de 11 yıllık bir sağlıkta dönüşüm süreciyle birlikte başlayan bir serüven var. Bu süreçte milletin almış olduğu hizmetin memnuniyet oranı yüzde 39’lardan yüzde 76’lara çıktığı bir sağlık sistemi var. Ama buna orantılı olarak memnuniyet her ne kadar artsa bile mesleki saygınlığın azaldığı ve özellikle sağlıkta şiddetin arttığı bir süreç var. Bu süreç içerisinde de sağlık çalışanlarının yeteri kadar memnuniyetinin çok önemsenmediği ve göz ardı edildiği bir süreç var. Yerelde bu sorunlar çözüldüğü zaman genelde de hem toplu sözleşme hem kamu personel danışma kurulu toplantılarında bizlerde sağlık çalışanlarının özlük hakları ve ücretlerine ilişkin düzenleme için mücadele ediyoruz” diye konuştu.

“ŞİDDET HABERLERİ SAĞLIK ÇALIŞANLARININ MOTİVASYONUNU BOZUY”


“Ülkemizde sağlıktaki şiddet oranına baktığımız zaman çok yükseldi” diyen Genel Başkan Memiş, şiddet olaylarının sağlık personellerinin motivasyonunu bozduğunu kaydetti.


Sağlık personellerine yönelik şiddet olaylarının önüne geçmek için caydırıcı tedbirlerin mutlaka bir an önce alınması gerektiğini belirten, Genel Başkan Memiş, “İngiltere’de şiddet uygulayan kişi belli bir süre muayene olmak için hastaneye gelemiyor bu nedenle karakolda muayene oluyor. Bizde de karakolda muayene olmayabilir ama bizde de şiddet uygulayan kişi hastaneye geldiği zaman vataşlık numarası sisteme girildiğinde şiddet uyguladığı görülüp kolluk kuvvetleri nezaretinde muayene edilmesi sağlanmalıdır. Bunun yanında en az altı ay olmak üzere sağlık giderlerini SGK’dan değil, kendi cebinden ödemesi sağlanmalıdır. Kabahatler kanununda yapılacak düzenleme ile birlikte ciddi miktarda para cezaları da getirmek kaydı ile fiili veya sözlü olarak şiddet uygulayanlara ceza verilmelidir. Bunların amacı öfke kontrolünü sağlamak, caydırıcılık getirmek. Biz bu önerilerimizi komisyona sunduk” şeklinde konuştu.

“DEVLET MEMURUNDAN VERGİ KAÇIRIY”


Ek ödemeler ile devletin memurundan vergi kaçırdığını sözlerine ekleyen Genel Başkan Metin Memiş, “Devlet kaçak işçiler ile mücadele ederken, burada da bir kaçakçılık var“ diyerek konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ek ödemelerin emekliliğe yansıtılması konusu bizim toplu sözleşme masasına getirdiğimiz bir konudur. Yıllardan beri biz ifade ediyoruz. Devlet şua çalıştırdığı memurundan vergi kaçırıyor. Devlet aslında kaçak işçi ile mücadele ederken kendi çalıştırdığı memura farklı isimler altında ekstra para vermek kaydı ile verilen paranın emekliliğe yansımasını sağlamıyor. Burada açıkçası bir kaçakçılık var. Biz bunu masaya getirdik ve ek ödemelerin mutlaka emekliliğe yansıtılmasını talep ettik. Bu sadece sağlıkta değil diğer kurumlarda da çalışanların almış ek ödemeler emekliliklerine yansımıyor. Sosyal Güvenlik sistemi bahane edilecek bu verilmedi. Ama inşallah önümüz de ki kamu personeli danışma toplantısında, toplu sözleşme süreçlerin de tekrardan ek ödemelerin emekliliğe yansıması konusunda hem de emekli maaşlarının artırılması konusunda mücadelemizi sürdüreceğiz.”


Ziyaretlerde Genel Başkan Metin Memiş’in yanı sıra Genel Başkan Yardımcıları Kemal Çırak ve Abdülaziz Aslan ile birlikte Ordu Şube Başkanı Bilal İnanlı ve yönetim kurulu üyeleri de hazır bulundu.


Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş daha sonra Ordu Devlet Hastanesi ve Ordu Eğitim Araştırma Hastanesi’ne giderek sağlık çalışanları ile buluştu. Program Ordu Sağlık-Sen Şubesi’nin İl Divan Toplantısı ile son buldu.

  • PAYLAŞ :